Hakukoulutus

Haku eli henkilöetsintä on palveluskoirien koemuoto. Ilmavainun käyttö ihmisten etsinnässä on myös pelastuskoirilta vaadittava perustaito. Hakuun soveltuvat koirat, joilla on hyvä maastoliikkuvuus ja jotka ovat sosiaalisia ja avoimia ihmisiä kohtaan.

Palveluskoirakokeisiin voivat osallistua palveluskoiraoikeuden omaavat koirarodut.

PK-hakukokeen (PAHA, HK) henkilöetsintäosuudessa koiran tulee etsiä, löytää ja ilmaista alueelta sinne piiloutuneet ihmiset. Etsittäviä henkilöitä kutsutaan maalimiehiksi. Etsintäalueen koko kasvaa koeluokittain. Myös etsintään käytettävissä oleva aika vaihtelee koeluokan mukaan. Etsintäalueelle on merkitty keskilinja, jota pitkin ohjaaja kulkee ohjatessaan koiran etsintää. Maalimiehet voivat olla metsässä myös peitetyissä piiloissa. Hakukokeeseen kuuluvat myös tottelevaisuusosuus ja esine-etsintä.

Hakukoiralla voi olla ilmaisumuotona haukkuilmaisu tai rullailmaisu. Haukkuilmaisussa hakukoira ilmaisee henkilön löytämisen haukkumalla. Rullailmaisuussa koira tuo henkilön löydettyään ohjaajalle kaulassaan olevan rullan, joka on merkkinä siitä että koiralla on löytö. Rullan tuomisen jälkeen koira johdattaa ohjaajan löytämänsä henkilön luokse.

Haku on ryhmälaji, jonka harrastaminen edellyttää sitoutumista ryhmään. Ohjaajan lisäksi myös maalimiehillä on tärkeä rooli hakukoiran kouluttamisessa.

 

Yhteyshenkilö Siilinjärvi: Heli Rossi, heli.rosss@gmail.com

 

Lisätietoa:

 

Tietoa PK-hausta

PK-hakukokeen säännöt