Pelastuskoiraharjoitteet

Pelastuskoiralla tarkoitetaan kadonneiden ihmisten etsintään viranomaisten avuksi koulutettua ja tarkastettua koiraa. Etsinnöissä pelastuskoira on erinomainen apu tarkan hajuaistinsa, kestävyytensä ja ketteryytensä ansiosta. Pelastuskoiralle koulutetaan kyky ihmisten etsintään maa- ja ilmavainuisesti. Koira kykenee esimerkiksi seuraamaan useita tunteja vanhoja jalanjälkiä, jotka eivät ole silmin nähtävissä.

Pelastuskoiratoimintaa ei ole rajattu vain tietyn rotuisille koirille, mutta koiran on oltava rakenteeltaan terve ja hyväkuntoinen. Pelastuskoiran tulee olla sosiaalinen ihmisiä kohtaan ja omistajansa hallittavissa myös toisten koirien läsnäollessa. Sillä tulee olla erinomainen hajuaisti ja taipumus sen käyttämiseen ohjaajan ohjauksessa.

Pelastuskoiratoiminta asettaa vaatimuksia myös koiranohjaajalle. Ohjaajan tulee olla sitoutumiskykyinen sekä stressiä ja hankalia olosuhteita pelkäämätön. Hänen tulee rehellisesti tiedostaa ja tunnustaa sekä omat että koiransa rajat toimittaessa vaativissa olosuhteissa.

Kun pelastuskoirakko on suorittanut tasovaatimuksen mukaisen kokeen sekä viranomaistarkastuksen (VIRTA), se voidaan nimittää hälytyskelpoiseksi oikeisiin etsintätehtäviin. Koirien ja ohjaajien koulutustasoa on ylläpidettävä ja kehitettävä jatkuvasti. Kokeiden ja testien suorittaminen on alin tasovaatimus. Luotettava pelastuskoirakko suoriutuu huomattavasti vaativammista etsinnöistä kuin koesuorituksissa edellytetään.

Pelastuskoirat toimivat etsinnöillä osana Vapaaehtoista Pelastuspalvelua.

 

Yhteyshenkilö: Mari Keinänen 040 5553718 tai mari.keinanen@hotmail.com

 

Lisätietoa:

 

Tietoa pelastuskoiratoiminnasta

Pelastuskoirakokeet

PEKO T koe

Pelastuskoirien alueellinen koulutusmalli Pohjois-Savossa

Virta-käyttöönottotarkastus

Pohjois-Savon pelastuskoirien Facebook-sivu