Valjakkourheilu

Valjakkourheilu on vauhdikas liikuntalaji, jossa korostuu ihmisen ja koiran yhteistyö. Harrastuksen voi aloittaa kuka tahansa liikunnasta kiinnostunut tai liikunnan harrastaja, kunto kasvaa tehdessä. Valjakkourheilua voi harrastaa ympäri vuoden: talvella valjakkoajoa ja valjakkohiihtoa sekä koirahiihtoa, kesällä koirapyöräilyä, koirajuoksua ja kärryajoa.

Koiran rodulla ei ole lajissa merkitystä, kunhan koira on terve ja juoksu- ja vetointoa löytyy. Käytetyimpiä koirarotuja lajissa ovat esimerkiksi alaskan- ja siperianhusky, lyhytkarvainen saksanseisoja, pointteri ja niiden sekoitukset. Palveluskoiraroduista lajissa näkyy paljon esimerkiksi belgian- ja saksanpaimenkoiria sekä dobermanneja.

Valjakkourheilun harjoittelu on nousujohteista. Koiran ja ihmisen peruskunto on ensin treenattava vankaksi. Peruskuntoa hankitaan keväästä kesään pitkäkestoisella, tasaisella liikunnalla. Varsinaiset sulanmaan valjakkoharjoitukset (esimerkiksi voimatreenit ja matkan/vauhdin nostot) aloitetaan elo-syyskuussa. Talviaikaan varsinkin kilpailuihin tähtäävät harjoittelevat yhdessä useitakin kertoja viikossa. Porukassa treenaaminen on tärkeää, sillä se mahdollistaa häiriöiden sekä ohitusten harjoittelun ja antaa tukea yksilötreenaamiseen.

Kilpailuiden talvikausi on joulukuun puolivälistä huhtikuun loppuun, sulanmaan kilpailukausi puolestaan syyskuun alusta joulukuun puoliväliin (lumitilanteesta riippuen). Kilpailuja järjestävät sekä Valjakkourheilijoiden liitto VUL että Palveluskoiraliitto SPKL. Kilpailumatkat valjakkohiihdossa (pulkka) naisilla ovat 10–20 km ja miehillä 15–30 km. Koirahiihdon kilpailumatkat miehillä ovat 5-15 km ja naisilla 5-10 km. Koirajuoksun kilpailumatkat ovat 4-5 km.

 

sihteeri@simpek.net

 

 

Lisätietoa:Tietoa Valjakkourheilusta - SPKL

Suomen valjakkourhelijoiden liitto - VUL

Kesälaji: koirapotkuttelu, opetusvideot